RELATIETHERAPIE

Relatietherapie

WIL JE EEN GOEDE RELATIE VERDIEPEN, EEN UITGEDOOFDE RELATIE NIEUW LEVEN INBLAZEN OF EEN RELATIE DIE VERKEERD DREIGT TE GAAN REDDEN?

Relatie-Therapie---Nelleke-de-Heer

We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. In zeven helende gesprekken bied ik inzicht in de bepalende momenten in de relatie. Ik help die momenten een nieuwe vorm te geven om zo een veilige, blijvende band te creëren.

‘Ik ben nu eenmaal zo!’ – dooddoener nummer 1. Het is niet nastrevenswaardig om jezelf te blijven. Relaties zijn bepalend voor wie je bent en wie je wilt worden. Relaties zijn om van te leren, om onszelf te spiegelen en te ontwikkelen. Het is niet de bedoeling dat je dezelfde blijft in een relatie. Het is juist nodig dat je verandert. Het verlangen één te worden met de ander doet iets met je, het brengt een proces op gang. En natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en al helemaal niet over rozen. Kortom: ‘zonder wrijving geen glans’.

‘Waarom vechten we met elkaar? We houden juist zo veel van elkaar!’ Het is vaak frustrerend, maar omdat mensen van elkaar houden, strijden ze – zo werkt de liefde nu eenmaal. Juist het overwinnen van tegenstellingen levert verbondenheid op.

De ander, je man of vrouw, kan een totale tegenpool lijken, of zijn. In plaats van je hier met kracht tegen te verzetten, kun je er ook iets van leren. Elk mens heeft namelijk klassiek ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ eigenschappen. Voorbeelden van mannelijke eigenschappen zijn: daadkracht, moed, ondernemingslust, het verlangen naar vrijheid. Typische vrouwelijke eigenschappen, die iedereen bezit, zijn: ontvankelijkheid, de behoefte aan orde en harmonie, het verlangen naar liefde en verbondenheid.

404 — Not Found

blacktroop.com

404

Page Not Found

It seems that the page you were trying to reach does not exist anymore, or maybe it has just moved. You can start again from the home or go back to previous page.
“De transformatie van de relatie, de ontwikkeling die je samen doormaakt, is wat liefde is”

Door naar de oplossing: Die ligt in het ontwikkelen van juist die eigenschappen die zo onuitstaanbaar kunnen zijn van de tegenpool. Degene met meer vrouwelijke eigenschappen zou zich kunnen richten op het ontwikkelen van meer vrijheid. De mannelijke tegenpool probeert het verlangen naar liefde en verbondenheid meer te omarmen. Uiteindelijk bereiken ze hun eigen ideaal: juist door het tegenovergestelde ideaal in zichzelf tot bloei te brengen. De transformatie van de relatie, de ontwikkeling die je samen doormaakt, is wat liefde is.

Klinkt goed, maar waarom zou je die moeite willen doen? Omdat de eigenschappen van de ander die in een relatie irritatie wekken, juist de eigenschappen zijn die in het begin zo aantrekkelijk waren. Het zijn namelijk de eigenschappen die je zelf zou willen ontwikkelen.

Zelfkennis is het enige dat telt in een relatie. Ga niet op zoek naar de fouten van de ander, probeer niet de ander te kneden naar jouw ideaalbeeld. Ook een goede relatie begint bij jezelf: Als jij verandert, verandert je omgeving ook. Zoek in een goede relatie de oorzaak van problemen bij jezelf, niet bij de ander. Als je kunt houden van jezelf, kun je ook de ander accepteren om wie hij is.